Muligt streaming setup til klubber

apr 5, 2016 Stream

Jeg har diskuteret med flere, hvilket udstyr man skulle købe, hvis man skulle lave et setup fra bunden, som vil kunne håndtere streaming af floorballkampe, inkl. replays. Den vigtigste parameter er prisen.

Lad os sætte et realistisk scenarie op. Klubben ønsker at købe det minimale udstyr som skal til at for at streame og optage kampe, med udgangspunkt bare med ét kamera, som skal kunne styres af én eller to mand. Der skal ikke være kommentatorer på, som udgangspunkt.

Setuppen vil som udgangspunkt indeholde

 • Bærbar computer med USB3 porte
 • Streaming software, vMix 4k
 • Kamera med HDMI udgang som kan sende i 1080p eller 720p)
 • Magewell USB Capture HDMI Dongle (capture kort / framegrabber)
 • Kamerastativ

Samt diverse kabler:

 • Strømforsyning til computer
 • Netværkskabel fra PC til internettet i hallen
 • Strømforsyning til kamera
 • HDMI kabel mellem kamera og capture-kort
 • Headset til controlleren

Prisoverslag

For at give et realistisk overslag skal vi have nogle flere detaljer på plads.

Bærbar PC

Den bærbare PC skal have nogle stærke komponenter, herunder:

 • Bærbar computer
 • 15″ skærm – Full HD (1920×1080) opløsning
 • Nyere processor – Intel i5 / i7 af nyeste eller næstnyeste generation
 • Nvidia grafikkort – minimum 1 GB
 • SSD harddisk – minimum 256 GB
 • Onboard USB3 porte (for at kunne tage HDMI inputtet fra Intensity Shuttle)
 • Ram – minimum 6 GB
 • Windows 8/10

Som de fleste nok kan regne ud, så er det ikke en PC man køber for 2.000 kr.. Man skal nok op i prisklassen over 5.000 kr, nok omkring 7-8.000 kr.

Jeg fandt en Asus PC på EDBpriser som umiddelbart ser ud til at have de nødvendige specs, endda med i7 og et rimelig godt Nvidia grafikkort. (Link http://www.edbpriser.dk/baerbar-laptop/asus-x550jx-dm257t-id-11706521.aspx)

vMix – Streaming softwaren

For at softwaren skal inkludere replays, så skal man købe 4k eller pro versionen. Prisen for vMix 4k er $700, eller omregnet altså cirka 5.000 kr. (Link: http://www.vmix.com/purchase/)

Kamera

Skal man have et godt kamera skal man op og bruge 10.000 kr. eller derover, men consumer kameraer med HDMI udgang findes ned til omkring 2.000 kr. klassen. Det vigtigste er at det er forholdsvis wideangle, altså vidvinkel. De kameraer vi har i Benløse går ned til 28 mm (35 mm ækvivalent), som passer godt til at kunne stå på cirka 3-5 meter, og stadig skyde hele banen.

Det første der dukkede op på Pricerunner var Sony HDR-CX240, som koster helt ned til 1.295 kr. (Link: http://www.pricerunner.dk/pl/8-2954282/Videokameraer/Sony-HDR-CX240-Sammenlign-Priser)

Dog synes jeg ikke at det giver nogen mening at købe et kamera som koster mindre end 2.000 kr.

Stativ

Kameraet skal selvfølgelig stå på et stativ. Jeg vil undgå de allerbilligste stativer, da de rent ud og sagt er crap. Jeg har fundet et stativ til 449 kr., som vil være fornuftigt til formålet. (Link: https://www.av-cables.dk/kamerastativ-gulv/camlink-premium-kamerastativ-1600-mm.html)

Blackmagic Intensity Shuttle USB3

For at få overført live-videoen fra kameraet til den bærbar computer skal man have et capture card. Til denne case kunne man bruge en Blackmagic Intensity Shuttle, som er et ekstern capture card, som tager fx. HDMI, og “spytter” det ud til USB.

Jeg fandt Blackmagic Intensity Shuttle USB på Cyberfarm.dk til 1.828,75 kr. (Link: http://www.cyberfarm.dk/post-broadcast.html/video-options.html/blackmagic-intensity-shuttle.html)

Teknisk info om denne “dingenot”, her: https://www.blackmagicdesign.com/products/intensity/techspecs/W-INT-02

Magewell USB Capture HDMI Dongle

For at få overført live-videoen fra kameraet til den bærbar computer skal man have et capture card. Til denne case kunne man bruge en Blackmagic Intensity Shuttle, som er et ekstern capture card, som tager fx. HDMI, og “spytter” det ud til USB.

Kan købes på https://www.dustinhome.dk/product/5010894438/usb-capture-hdmi-dongle

Diverse kabler

Netværkskabler koster nærmest ingenting nu om dage, det går fint med de billigste, cat5e. Længden skal passe til at kunne gå fra væggen til PCen, fx 10 meter for 39 kr. (Link https://www.av-cables.dk/cat-5e-f-utp-graa/)

HDMI kabler er også rimelig billige, og skal bare passe i længden fra PCen til kameraet, fx 5 meter for 59 kr. (Link: https://www.av-cables.dk/hdmi-kabler/)

Diverse

Det er rart at have et headset til den der sidder ved PCen, for at sikre at alt kører som det skal med lyden. Et billigt headset kan fås til 119 kr. (Link: https://www.av-cables.dk/over-ear-hoeretelefoner/?sortering=pris)

Derudover skal der selvfølgelig også en taske til computeren, og resten af udstyret, altså kameraet, kabler og diverse. Man kunne fx vælge en backpack (rygsæk) til alt udstyret, jeg fandt en til 249 kr. (Link: https://www.av-cables.dk/backpack-computertaske/standard-backpack-computertaske-15-6.html)

Samlet set

Alle beløb er rundet op til den nærmeste 50’er.

 • Bærbar PC – 7.000 kr.
 • vMix – 5.000 kr.
 • Kamera – 2.000 kr.
 • Stativ – 450 kr.
 • Intensity Shuttle USB3 – 1.850 kr.
 • Magewell USB Capture HDMI Dongle – 2695 kr.
 • Diverse kabler – 100 kr.
 • Headset – 150 kr.
 • Taske til udstyret – 250 kr.

Totalt: 17.645 kr.

Man kan argumentere for at det selvfølgelig er mange penge at skyde i, og det er det da bestemt også. Og ja, hvad får man ud at det på den anden side? Det er svært at argumentere for 🙂

Diskussion

Man kunne sige at det måske ville være billigere at købe en stationær PC med de samme specs, til en billigere penge, men tænk på det – for det første fylder den mere, for det andet, så skal man også have skærm, mus, tastastur, og ja, det er mange flere kabler. Så det ville bestemt være en fordel at have en bærbar.

Og hvad angår kamera, så er det bestemt ikke et godt kamera som jeg har valgt at fremhæve i dette oplæg, man skal nok op i 5.000 kr. klassen eller højere, for at give et godt resultat. Så tager man det i betragtning, så hedder total summen 20.000 kr.

Det skal lige siges, at det er ikke sikkert at det vil kunne fungere optimalt hvis man køber den PC og kamera, da der er nogle meget specifikke tekniske egenskaber der skal være opfyldt for at få det alt sammen til at spille sammen på den optimale måde.

3 tanker om “Muligt streaming setup til klubber”
 1. Hej Jens

  Hvad vil du sige minimums internet-forbindelse vil skulle være i op/ned? For at kunne streame i ordentligt kvalitet

  Mvh
  Jonathan

  1. Hej Jonathan, uh ja, rigtig godt og relevant spørgsmål!

   Mit umiddelbare svar vil være MINIMUM 20/20 mbps (altså 20 mega-bit). Det vigtige er at det både er upload og download, da man uploader til internettet konstant (stream). Men jeg vil anbefale at man har 50/50 mbps forbindelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *