Oplevelser ved at streame DM finalerne

apr 20, 2016 Stream

Sikke en superfinale-dag – puha!

Som overskriften fortæller, så vil jeg gerne fortælle lidt om selve vores arbejde, og det er sådan set ikke for at evaluere os selv, og derved sætte os i en bås, men i stedet, så er det lidt for at få lidt af de tanker, og nogle af de problemer vi stødte ind på, “ned på papir”.

Først og fremmest, så har jeg fået en masse gode (positive) tilbagemeldinger, som fortæller, at de synes at det har været godt at kunne se finalekampene. Det er jo altid dejligt at få ros for ens arbejde, så stop endelig ikke. Min mentalitet er dog sådan, at så længe der er noget man ikke er tilfreds med, så skal man forsøge at forbedre sig, og udvikle sig. Og lige hvad angår dette, så er det jo et produkt der skal udvikles, ikke så meget specifikt til DM finalerne, men som et generelt floorball-match-streaming-produkt.

En stor tak til

Før jeg kommer til nogle meget tekniske detaljer, så vil jeg gerne starte med at rose alle de personer som var omkring mig på finaledagen. Først og fremmest Tobias Wellendorf, kommunikationskonsulent i DaFU, som jeg har haft et tæt samarbejde med, frem mod finaledagen, for at få organiseret streamingen. Han stod selv for at være “vært-kommentator” ved streamingerne. Derudover var der de to ekspertkommentatorer, tidligere dame-landstræner Søren Frederiksen ved dame-finalen, og herre-landstræner Jens Ørhøj ved herrefinalen. Stor ros til dem, for deres ekspertise, og gode stemmer til at kommentere. De gjorde det fantastisk godt!

Desuden var der også Frederik Bloch som var inde over setuppet, og stod for interviews før og efter kampene, og stor tak til ham for at gøre alt for at få nogle gode interviews i kassen, jeg tager på min kappe, at klippene ikke kom ud til verden og brugt som forventet, i løbet af dagen.

Sidst men ikke mindst, så vil jeg gerne bringe et stort skulderklap ud til “min kameramand” Henrik Høgh, og min assistent på dagen Ricky Andersen. Uden dem, havde jeg nok ikke kunne klare det, de reddede min røv mange gange i løbet af dagen. Ricky klarede en masse statistik løbende, og ikke mindst holde mig i ørene når jeg var bagud med uret, eller lignende 🙂

En lille sidebemærkning, så hvis nogle af jer lagde mærke til grafikken som blev brugt under streamen, altså fx. baggrunden når vi viste statistik. Det er alt sammen lavet af Tobias Wellendorf. Man tager det lidt for givet når man er vant til at se disse grafikker, men dem som Tobias havde lavet var rigtig gode – lige i skabet, efter min mening. Jeg håber i fremtiden at kunne få noget lidt lignende i vores normale streams, da det i mine øjne giver et rigtig godt helhedsindtryk.

 Så til alt det der ikke gik som forventet

Hvor skal jeg starte. Vi ankommer med blot 2½ time indtil damefinalen starter. Vi kommer ind i hallen så hurtigt vi kan, og så er det ellers bare i gang. Pladsen er træng, oppe på reposet, der er ikke meget plads at give af, når vi har stativer, computere og ja, ledninger og hvad der ellers skal til, så vi kom hinanden ved der oppe!

Kamera på haluret

Først og fremmest havde vi en problematik ift. haluret. Vi plejer jo at have et kamera som statisk “kigger” på haluret, som vi altså bruger til at sætte ind som et lille frimærke på videoen, så det reelt er haluret vi viser i streamen, og tiden er derfor altid korrekt. Dette fandt vi dog ud af, ikke var muligt, da der hang net ned foran, så der ikke var mulighed for at gøre det fra vores position. Ups, så der skulle bruges lidt tid på at få klargjort at der kunne være et ur som man starter og stopper inde i streaming programmet, altså bare som tekst.

USB Hub / forlænger

Vi havde en ekstra USB hub med, som jeg tænkte ville være smart at slutte de tre headsets til, og det lod da også til at fungere til at starte med, da de var koblet til, men inden længe fandt jeg ud af at kun signalet fra mikrofonen og tilbage til PCen blev ført, og altså derved ingen lyd ud i headsettet. Ups – så Tobias og Søren havde svært ved at snakke til hinanden under første del af damefinalen, fordi jeg blev nødt til at sidde og fejlfinde dér…

HDMI kabel

Derudover så havde vi et HDMI kabel på 10 meter med, som jeg ellers havde testet hjemmefra virkede, men hvad jeg ikke havde testet, var hvad der ville ske hvis man forlængede det. Ærgerligt nok, så var der rigtig meget støj, som gjorde at signalet blev ubrugeligt. Derved fik vi altså ingen interviews nede langs sidelinjen. Jeg overvejede forskellige alternativer for at få en forbindelse mellem sidelinjen og os, og det ærgerlige er, at havde vi en ekstra switch med, så havde vi kunne gøre det, da vi havde et netværkskabel ned til dommerbordet, hvor storskærmen blev styret fra. Men vi var også rigtig tidspressede, så det var svært at nå at gøre noget. Havde det skulle være optimalt, skulle vi havde taget der over aftenen forinden, men der var jeg for naiv, og tænkte bare – “Arh det kan vi sagtens nå at stille op så alt spiller på 2½ time”.

Stream til internettet – pludselig hakkede det til herrefinalen

Noget, som seerne helt sikkert lagde mærke til var noget rod, var at der i starten af herrekampen var “knas på linjen” – billedet hakkede simpelthen.

Hvad der reelt var problemet her, var at vi streamer ud med 10 mbps (udtales: mega-bit-per-sekund), og når “hullet til internettet” ikke var tilstrækkeligt stort, altså mindre end disse 10 mbps, jamen så kan alt den nødvendige data ikke nå frem til Youtube, og derved så opfører streamen sig sådan, at den hakker. Vi lukkede derved kort for streamen, satte bitraten ned til 8 mbps, og startede den så igen, og krydsede fingre for at det gik. Og det gjorde det heldigvis, med eneste ulempe at kvaliteten var forringet med 2 mbps, altså 20 % forringelse.

Det mystiske var, at det ikke var et problem under dame-finalen, da vi slet ikke oplevede nogle problemer her. Det er svært at fejlfinde på, hvorfor at upload-hastigheden pludselig er nedsat, men det kan måske skyldtes, at der er andre der benyttede internettet i et sådant omfang, så det påvirkede os, selv om det faktisk ikke burde være muligt.

Nå, men der er jo som sagt eller ikke så meget at gøre ved det – Jeg er blevet en masse erfaringer er rigere, og så er det bare at se fremad! 🙂

Så for at konkludere lidt …

  • Vær forberedt
  • Stol ikke på billige USB hubs – de gør ikke deres arbejde
  • Stol ikke på “lange” HDMI kabler – de taber signalet over længden
  • Vær forberedt på hver en lille detalje! 🙂 (Igen ja)

Lyseslukker

Som mange nok også opdagede, så blev der mørkt på streamen når der blev scoret… Jeg havde ellers blevet forsikret at lyset ikke ville blive slukket, men der har simpelthen været en kommunikationsbrist et sted i kæden, for så vidt jeg kunne forstå, så var det blevet bestemt at der ikke skulle slukkes lys under kampen.. Det er ingen kritik af hverken arrangørerne, men det er lidt ærgerligt som os, producerende, at se lyset blive slukket, og så skulle forsøge at modarbejde det, at alt lyset i hallen bliver slukket. Det ikke giver mening at vise en totalt sort skærm i live-streamen, så man bliver jo nødt til at gøre noget, og så kræver det at man får et replay på i en fart.

Alt i alt

Jamen alt i alt fik vi jo produceret finalerne nogenlunde, og jeg er evig taknemmelig for at de folk som var omkring mig, agerede som de gjorde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *