Streaming setup – opdatering

apr 13, 2016 Stream

Jeg vil gerne udpensle et par småting, som dog er vigtige, ift. det forrige indlæg jeg skrev omkring et muligt, simpelt setup til klubber.

Jeg beskrev på intet tidspunkt hvad man specifikt opnår med det setup jeg beskrev.

Jeg har vendt det flere gange oppe i mit hoved, om setuppet er holdbart, og langt hen af vejen er det, men der er et par ting som jeg gerne vil uddybe, og tale i dybden om.

Capture card begrænsninger – dyrere alternativ giver bedre kvalitet

I indlægget beskrev jeg, at det var nødvendigt at erhverve et capture card, som gør det muligt at videosignalet ind fra kameraet til computeren.

Produktet jeg valgte var Blackmagic Design Intensity Shuttle USB3. Den laveste pris jeg har fundet på den er cirka 1800 kr., hvilket er en ganske fin pris. Dog er der nogle (ærgelige) begrænsninger på dette eksterne capture card, hvor den begrænsning jeg hæfter mig mest ved, er at den højeste opløsning den kan tage ind, er 1080p30, eller op til 1080i50/60. Og til dem der ikke lige ved hvad de betyder, så er det simpelthen billed-opløsningen af videoen, samt hvor mange billeder i sekundet som videoen er i. Fx betyder 1080p30 en opløsning på 1920×1080 (full HD) med 30 fps (billeder i sekundet). Dette er en standard der bliver brugt meget online. P’et i midten, står for progressive, hvorimod i’et står for interlaced. Progressive giver et bedre billede end interlaced, da interlaced betyder at hver frame kun sender halvdelen af det faktiske billede (“hver anden linje”), og mængden af data der overføres er reelt halveret.

Det ærgerlige ligger i, at de kameraer som jeg har arbejdet med, ikke kan sende HDMI signal ud i det format. I stedet har de muligheden for at sende 1080p50 eller 1080i50, så den eneste mulighed er derfor at få signalet ind i 1080i50. Kvaliteten af billedet er derfor nedsat ift. hvad der reelt er muligt (op til 1080p30). Havde vi derfor et kamera der kunne sende et signal i 1080p30, så ville det være optimalt, men jeg kender desværre intet kamera der sender ud i dette format.

Man kunne gå op kompromis, og gå ned til en lavere opløsning, altså 720p. Der tillader Intensity Shuttle både til 50 fps og 60 fps. Problemet er bare, at igen, så er det ikke alle kameraer som sender ud i dette format, altså 720p50 eller 720p60. De kameraer som kan det, vil godt kunne bruges. Vi har to kameraer i Benløse som kan håndtere dette, men vi har ikke udnyttet dem i 720p50, da vi i stedet har valgt at gå med 1080i50. Men måske vi forsøger med 720p50 på et tidspunkt. 🙂

Capture kortet har altså en ærgerlig begrænsing på 1080p30, som gør at man ikke kan tage det bedste signal ind som kameraerne kan sende ud, altså 1080p50. Dog så findes der et capture card som kan dette, nemlig Magewell USB Dongle, som altså er et lignende produkt som Intensity Shuttle, men dette produkt tager dog op til 1080p60! Prisen for denne dongle er dog lige en tand højere, da den billigste pris jeg har fundet på den, er 2.595 kr., fundet hos Dustin.

 

Magewell HDMI dongle
Magewell HDMI USB dongle

Så prisen for den, kontra det andet produkt er forøgning på 800 kr. Til gengælg vil man kunne benytte video i 1080p50 i sin stream, hvilket er rigtig godt.

Kamera

Floorball er jo en hurtig sport, og med hurtig mener jeg, at bolden er lille, og der er meget action, kameraet flytter sig meget frem og tilbage.

På den note, er min pointe altså at kameraet (og kameramanden :-)) er essensiel til streamingen, da spillet går så hurtigt, og det skal stå skarpt på trods af at der er meget bevægelse og samtidig må det ikke være forvirrende for seerne. Jeg har undersøgt markedet for consumer/semi profesionelle videokameraer, og ja, jeg må erkende at det altså ikke er småpenge, når man snakker godt kamera.

Canon HF G30
Canon HF G30

Jeg har derfor længe gået og undersøgt hvilke kamera som vil passe ind i et mere ambitiøst (men stadig ikke vildt dyrt) setup. Her er der flere kameraer som bider sig til, men det kamera som jeg ser som det som umiddelbart vil passe godt, er Canon Legria HF G30. Prisen på dette er cirka 9.000 kr., men til gengæld får man et kamera med en god 1/2.84 tommer sensor, og en god vidvinkel linse som går ned til 26,8 mm (35 mm ækvivalent), og et stort 3,5 tommer display. Så dette vil umiddeblart være et rigtig godt valg hvis man skulle ud og investere i et semiprofessionelt kamera.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *